Reklama
 
Blog | Jan Decker

Tablet v první třídě bude samozřejmostí?

Nově má být zavedeno, že děti v první třídě dostanou tablet a budou ho nosit do školy jako školní pomůcku. Je to opravdu správné řešení?

V první třídě jsem dostal nový sešit, školní pomůcky, učebnice, ale hlavně nové kamarády. Možná si říkáte, že jsem staromódní a podle toho, co zatím čtete, že můj věk je vysoký a tyto generace nejsem schopný pochopit. Pravda je ale taková, že mi je 19 let a jsem nadšenec do technologií a paradoxně vyvíjím webové aplikace. Říkám si, že pro děti je velmi důležité rozvíjet v první třídě jejich motoiku a schopnosti, které je mají připravit do života. Ať už je řeč o vyjadřování, písmu, kreativitě a mnohem dalších velmi důležitých schopnostech. Pokud však celá třída dostane školní tablet, tak o přestávkách nebudou děti běhat po chodbách, bavit se s kamarády, vymýšlet si hry, možná i přestanou dělat lumpárny, ale všichni budou sedět v lavici se svým novým přítelem – tabletem. Na první pohled je to sen všech vyučujících, ale je to opravdu dobře?

Doba školou povinná je velmi klíčová pro život, protože dítě rozvijí svou osobnost včetně sebevědomí ale hlavně zjistí, jak si stojí v mezilidských vztazích. Možná, že je autoritou, ale taky může hrát druhé, někdy i třetí housle. Kolektiv, a zvláště dětský, je velmi neúprosný a krutý. Pokud má dítě zdravé sebevědomí, bude se v kolektivu cítit jako doma a nebude se bát říct svůj názor nahlas, obhájit si ho. Pokud dětem opravdu umožníme se uzavřít „do tabletu“, tak nebude muset vymýšlet nic, co by ho zabavilo, nebude mít důvod hledat nové kamarády, ale největší tragédií bude, že nebude mít potřebu posunout se dál, nebude nikdo, kdo ho „nakopne“, aby na sobě pracoval. A to vůbec neřeším, jak dlouho mi ten můj nový kamarád zůstane nabitý. Takový kamarád, kterému prostě dojde řeč…

A to nemluvím o zdravotní stránce. Už takhle lékaři bijí na poplach. Pětačtyřicet minut v klidu. Hrůza! Pokud dítě bude dlouhé hodiny sledovat tablet zblízka, ve škole i doma, tak si může poškodit zrak, protože pochybuji, že vláda investuje do špičkových tabletů, které tyto rizika minimalizují. Přijde mi, že spousty dospělích si myslí, že pro děti je učení na technologiích zajímavější, ale realita z vlastních zkušeností je úplně jiná. My se na tom nechceme učit, protože tyto nástroje máme pro chatování, sledování sociálních sítí, hraní her, atd… Takže to jen v dětech vzbudí nepozornost při výkladu učitelů, a ani to nesplní účel, který si od toho vyučující slibují. Opět dospělí nutí dělat děti, co ve své přirozenosti dělat nechtějí. A proto se ptám, je pro naši zemi prospěšné, že školní lavice budou opouštět patnáctileté děti s konstitucí těla srovnatelnou s dnešními důchodci?

Reklama

A co si myslíte o zavedení tabletů do prvních tříd základní školy Vy?